Tilbake

Nyhetsfeed

Om makt, rollemodeller og en sunn debatt

Forbilder har også en bakside

I tillegg til å være bevisst sin rolle som forbilde må influensere også være bevisst sin rolle i det offentlige ordskiftet. Oftere og oftere blir vi vitner til offentlig skittentøyvask med virkemiddelbruk som bidrar til et tøffere og kaldere debattklima.

Blant influensere er heldigvis mangfoldet stort og meningene mange og varierte. Noen ganger også sterke. Innimellom kommer disse forskjellene også til overflaten og får stor plass i offentligheten. Sist eksemplifisert med Kristin Gjelsviks kritikk av Sophie Elises rolle som forbilde.  Vi i United Influencers mener det er både sunt og noen ganger nødvendig med kritikk. Vi trenger mangfold, vi trenger en Sophie Elise på lik linje som vi trenger en Kristin Gjelsvik som utfordrer. Det hjelper oss å bli mer bevisste på rollen influenserne har, og viktigheten av å forvalte makten og ansvaret som følger med rollen på en ansvarsfull måte.

Det vi mener bidrar til et kaldere debattklima er når dette engasjementet tar overhånd, og kritikken kommer i følge med virkemiddelbruk og retorikk som kan minne om personlige angrep. Måten forbilder omtaler hverandre og kritiserer hverandre på er også en del av rolleforvaltningen. Bruk av personkarakteristikker og nedsettende betegnelser av andre er med på å påvirke og forme de unge menneskene som følger influensere. Vi må alle i mediebransjen vokte oss for å gi næring til unge menneskers usikkerhet og komplekser. Vi må være bevisst vår rolle og sørge for at vi ikke legitimerer et kaldere ordskifte eller bidrar til å gi nettrollene næring.

Influensere lever av å være personlige. Av å balansere på grensen til det private. Og noen ganger tråkker man over. Bevisst eller ubevisst. Alle, selv de mest vellykkede er feilbarlige.

United Influencers stiller seg ikke bak influensere som bruker personangrep som virkemiddel i debatt. Det vi dog stiller oss bak er influensere som tør å løfte debatten. Det heter at «ingen er dumme, men alle kan gjøre dumme ting». Vi mener at det er mulig å være kritisk til sak, og ta de prinsipielle debattene uten å gjøre de personlig. At man ikke når frem med budskapet sitt er ingen unnskyldning for å ty til personlige angrep.

Vi ønsker å oppfordre alle til å ha en sunn debatt og at vi sammen skaper et miljø som tør å ta de vanskelige diskusjonene. Vi ønsker et mediebilde og en bransje som står til rette for handlingene sine, som diskuterer sak og ikke person, og som kan tilgi når man innrømmer feil. Det betyr ikke at man skal slippe kritikk, men vi skal skille mellom hva en influencer gjør og hvem de er.  Det er en stor forskjell. Vi må stå til rette for handlingene våre, ikke for hvordan vi er som personer, for vi er faktisk nok, som vi er.

Oppmerksomhet for enhver pris gjør at oppmerksomheten får en høy pris. Også når man er influenser. Også når man er forbilde. Mennesker gjør feil og vi må alle være rause med tilgivelse. Plutselig er det du som gjør feil og trenger støtte fra dine bransjekollegaer.

Top